poniedziałek, 26 listopada 2018

Chleb ze słonecznikiem


 Obiecywałam kilka przepisów na bułgarskie potrawy, jednak nie wyszło, tak jak w  powiedzeniu " człowiek myśli a Pan Bóg kreśli". Postaram się jeszcze wrócić do tego tematu.

Dzisiaj chciałam Was zainteresować przepisem na chleb, który możemy sobie upiec w domu - tak po prostu...
Przepis ten dostałam od mojej koleżanki razem z upieczonym przez nią chlebem, który zniknął w mgnieniu oka, udało mi się uwiecznić go na zdjęciu.


Aby upiec chleb potrzebujemy:
500 g mąki pszennej
500-600 ml wody
15 g świeżych drożdży ( 7 g suszonych)
2 łyżeczki cukru ( miodu)
1 łyżeczka soli
dodatki:
50 g płatków owsianych lub mąki żytniej lub razowej
100g słonecznika
40 g rodzynek lub oliwek
wg uznania sezam, czarnuszka, kminek, suszone pomidory, oregano ( co nam w duszy gra )

Drożdże rozpuścić w wodzie ( suszonych nie trzeba ), wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić objętość ).
Ciasto przełożyć do foremki - keksówki ( 28x12 ), posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić w cieple - niech rośnie.
Piec w temperaturze 180 stopni 1h 15 min. Pod foremkę można na pierwsze 40-45min naczynie z wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz